30. stu 2012.

Knjige i web knjižare

Ovo će biti jedan brzinski random post :)

Inače jako volim čitati, uglavnom sve žanrove, ali rijetko kupujem knjige. Nemam mjesta za njih (a ni para, bilo bi mi preskupo mjesečno kupovati 20-tak knjiga), a i kad pročitam neku knjigu rijetko ju želim ponovo čitati. Stalni sam gost knjižnica, i gradske i sveučilišne, no nekad je frustrirajuće čekati da nabave nove knjige. Zato obožavam ebooks. Ne zauzimaju prostor, često su besplatne i ono najbolje, na engleskom su jeziku (druge ne znam dovoljno dobro da mogu čitati, za sad) :).

Jednostavno mrzim knjige sa užasnim prijevodom. Koliko god knjiga bila dobra, prijevod ju skroz uništi. Nekad se pitam da li su ti prevoditelji ikad čuli prave amerikance/engleze, jer neki prijevodi su kao da je osoba stavila tekst u google prevoditelj i isprintala.

Znam da je jako teško prevesti nešto a da to zvuči smisleno, pogotovo poeziju, ali doslovce prevoditi neke riječi koje se i u hrv. jeziku koriste u originalu je besmisleno. Npr. alarm prevesti kao sustav za uzbunjivanje, ili drive through, doslovce opisati (cijeli odlomak) što ta riječ znači. Ili od riječi do riječi prevesti sleng ili uobičajene izraze i fraze stvarno nema smisla.

Također me živcira do bola, kada se tekst pisan američkim ili engl. narječjem (npr. južnjački izgovor, irski, škotski, engl. cockney) prevodi na kajkavski ili dalmatinski. Savršen primjer je serija Mučke.

Jednom sam čitala knjigu pisanu u izvornom škotskom narječju iz 1500-te. Prvih par stranica je bilo malo teže jer je svakoj riječi nedostajalo pola slova, ali nakon što sam pohvatala, uživala sam u knjizi i pročitala sam ju za par sati. Ne želim ni pomisliti kako bi prijevod izgledao.
Mogu o lošem prevođenju raglabati do sutra :D


Onih par knjiga koje uvijek mogu čitati nanovo a da mi ne dosade, sam na kraju i kupila. Jako volim engleske klasike, a mnogi su se prije par godina mogli u knjižarama kupiti za 20 kn i manje. U jednoj manjoj knjižari u Zg, prije par godina kupila sam knjigu za 5 kn. Gdje ćete naći knjigu od 600 str. za 5 kn :D. Istina meke korice, ali ja jako pazim i  čuvam svoje knjige, tako da to nije problem.
A i nema boljeg osjećaja, nego kad se u kišno popodne zašuškate u dekicu uz omiljenu knjigu (pravu, papirnatu) i topli napitak :D


Prošle godine sam saznala za jedan web site (zahvaljujem se jednoj divnoj curi  koja mi je za to rekla :D) koji me u biti i potaknuo na ovaj post.

Radi se o the Book Depository. Prije sam kupovala knjige sa Amazona (com i uk), ali otkad sam saznala za Book Depository samo tamo kupujem knjige.
Imaju stvarno velik izbor, i to svakakvih knjiga, stručnih, znanstvenih, DIY, fiction, nonfiction, travel, history, svega. Imaju i free ebooks :).
Knjige su jeftinije nego na amazonu i ebayu, i poštarina je besplatna. Povremeno se dobiju i dodatni popusti.
Primaju različite oblike plaćanja: debitne i kreditne kartice i paypal. I možete birati između nekoliko valuta u kojoj želite da vam se naplati.
Dostava je stvarno brza pa možete nekome uzeti knjigu na poklon za Božić/rođendan ili jednsotavno sebe razveseliti bez nekog posebnog razloga :D

6.12. će imati zanimljive akcije pa bacite pogled.


Prošli vikned sam pročila jednu jako zanimljivu knjigu i odmah sam ju odlučila kupiti. Stigla mi je za 3 dana. Inače mislim da im treba oko 10-tak dana.
Poslana u utorak, danas ujutro stigla. Ne stigne mi tako brzo paket ni kad je poslan iz drugog grada unutar Hr. A još su je i na carini morali provjeriti. Baš sam bila sretna, ko malo dijete sam skakala :D.

Evo knjige koja me tako obradovala:







Da li volite čitati, i koje su vaše omiljene knjige? Da li čitate knjige u izvornom jeziku ili s prijevodom. Preporučite mi nešto, uvijek sam u potrazi za dobrom knjigom :)



27. stu 2012.

Glovey rukavica za uklanjanje makeupa recenzija

izvor: Glovia Cosmetics

Što proizvođač kaže:

Glovey je rukavica za djelotvorno uklanjanje šminke i ujedno blagi piling.
Napravljena je od posebne vrsta tkanja mikrovlakana, veličine ženskog dlana.
Dermatološki testirana.
Predviđeni rok upotrebe Glovey rokavice je do jedne godine.

Prednosti:
  1. Jednostavna za upotrebu
  2. Primjerena za sve tipove kože
  3. Koristi se samo sa vodom, bez upotrebe kemijskih supstanci
  4. Pored toga što uklanja kozmetiku, rukavica je i piling koji uklanja odumrle stanice kože (pomlađuje kožu)
  5. Smanjuje pore i dubinski čisti kožu
  6. Ne izaziva alergijske reakcije
  7. Može se optimalno koristi do godinu dana
  8. Očistiti može i vodootporne proizvode
  9. Cjenovno je prihvatljiva
  10. Namjenjena je i za profesionalnu upotrebu, jer su kvalitet isprobali i potvrdili mnogi vizažisti

Upute za upotrebu:
Rukavicu Glovey navlažiti i nježno utrljati lice i oči. Šminka će biti uklonjena za manje od dvije minute. Nakon upotrebe rukavicu operite sapunom, okrenite na suprotnu stranu i uz pomoć prišivene trakice, objesite rukavicu (najbolje na radiator) da se osuši do slijedeće upotrebe. Glovey obavezo osušite, kako se na rukavici nebi sakupljale bakterije.


Cijena: 49,90 kn u DM-u.


Nakon što sam ju dobro isprobala evo recenzije.

Rukavica dolazi pakirana u kartonskoj kutiji sa uputama na 9 jezika.  Kutija ima prozorčić kroz koji je vidljiva boja i tekstura rukavice. Rukavica je na dodir mekana i baršunasta.
Sama rukavica je veličine dlana i odgovarat će svima.





teksutra rukavice

Nježna je na dodir pa je prikladna za sve tipove kože. Čak i najosjetiljivije i ne izaziva alergijeske reakcije.
Ukljanja šminku, ali ne u potpunosti. Nakon što sam skinula šminku s rukavicom, prošla sam po licu blazinicom natopljenom micelarnom otopinom i bilo je još pudera na blazinici. Moram napomenuti da sam na licu imala Garnier BB i Manhattan puder u kamenu, ili Bourjois  Flower Perfection tek. puder (kako koji dan).

Ni slučajno ne preporučam koristiti na očima. Jako teško uklanja makeup, pogotovo ako koristite neki postojaniji (dugotrajni) i bazu za sjenilo. Samo si nepotrebno iritirate oči trljanjem.
Maskaru uopće ne uklanja, samo ju razmulja (obična maskara, nisam koristila vodootporne).

Izbjegavajte prejako trljanje, samo ćete iziritirati kožu, te  uzrokovati crvenilo i isušivanje, te eventualno ljuštenje (ovisno koliko ste jako trljali).


Također sam ju isprobala u kombinaciji sa sredstvom za umivanje. S obzirom da se rukavica nakon korištenja ionako pere sapunom, neće joj smetati gel/pjena za umivanje.
Koristila sam Cadeavera pjenu za umivanje. Nanijela bi pjenu na lice, lagano umasirala i onda uklonila rukavicom. Nakon toga sam očistila lice micelarnom. Blazinica je bila čista.

Ako se koristi na ovaj način, stvarno je učinkovita i uklanja sav makeup s lica (nisam testirala na očima). I manje ćete trebati sredstava za uklanjanje makeupa :).


Zaključak:
Ne preporučam kupnju ove rukavice. Cijena je previsoka s obzirom da ne radi ono za što je namijenjena.

Pomaže uklanjanju makeupa, pogotovo ako koristite nekakvo blago sredstvo za umivanje, ali umjesto rukavice možete upotrijebiti i stari ručnik ili frotiranu rukavicu za kupanje i postići isti efekt.
Nisam za sada primjetila nikakav učinak na pore.

Sve u svemu, cijena je previsoka i postoje jefitnije, a jednako učinkovite alternative.


Da li ste isprobali već rukavicu ili nešto slično i kakva su vaša iskustva ?




Još imate vremena sudjelovati u Giveawayu :)









 

24. stu 2012.

Recenzija Physician's Formula Airbrush kabuki, Ecotools smudge brush i RT powder brush

Prije nego počnem, da napomenem da iherb.com povodom Black Fridaya ima 10% na sve do utorka 27.11. 2012.



U 10. mjesecu sam opet naručila neke kistove s iherba pa da ih recenziram :).


Physician's Formula, Inc., Mineral Wear, Airbrushing Kabuki Brush

 
 
Kist prvenstveno namijenjen nanošenju mineralnih pudera i za postizanje airbrushed efekta. No s obzirom da je sintetički, može se koristiti za sve vrste tekućih, kremastih i pudera u prahu/kamenu.
 
Kist je jako gust i čvrst (ako pritisnete površinu kista osjetit ćete otpor, dlačice se neće spljošiti ili rascvjetati), no  mekan. Dlačice su kratke čime se postiže brzo i jednostavno nanošenje kružnim pokretima.
 
Sam kist se sastoji od dva dijela, vanjskog metalik plavog omotača i samog kista koji je obični ravno rezani kabuki. Dlačice su zapravo dulje, no vanjski omotač osigurava da dlačice ostaju gusto zbijene ( da se ne razlete prilikom korištenja) i kratke. Nema brige da će se vanjski omotač odvojiti jer je čvrsto zaljepljen.
 
Lako se čisti i brzo suši, no treba biti oprezan pri pranju da tekućina ne ulazi previše u sam ferule. Najbolje je kist prati okrenut dlačicama prema dolje. I tako ga i sušiti, postavljen uspravno s dlačicama prema dolje na nekom ručniku ili papirnatom ubrusu. Nema brige da će se raširiti.
 
Sam kist je prilično lagan i lijepo leži u ruci.
Jedini nedostak je što se povremeno linja. Tu i tamo ispadne jedna dlačica.
 
Dimenzije: visina 6 cm, promjer 4.5 cm, duljina dlačica 2 cm (vidljivi dio)
 
Cijena je 10,51$ na iherbu.
 

 
Vanjski omotač i ferule
 
 
Ecotools smudge brush
 
 
 
Jako volim ET kitove, i tražila sam ovaj prilično dugo.
 
Kist je za razliku od drugih pencil/smudge kistova, više špicast, što mi se najviše svidjelo, jer osigurava veću preciznost. Također ima i ugrađeno šiljilo sa poklopcem što  je vrlo zgodno i praktično.
 
Kao i svi drugi ET kistovi, i ovaj je sintetički.
 
Kist je gust i prilično čvrst, no nije grub. Mada bi mogao biti malo savitljiviji, jer ipak je to kist za oči. Jednostavno blenda sjenila i linere. Također se može koristiti za precizno nanošenje sjenila na donje trepavice, u crease i za formiranje vanjskog V.
 
Malo slabije kupi sjenilo pa će biti potrebno nekoliko nanošenja za slabije pigmentirana sjenila.
 
Šiljilo nije dobro zaljepljeno za kist, pa ga se može skinuti, no neće samo ispadati. Prilično se  čvrsto drži :). Što može biti i prednost i nedostatak. Meni se osobno to sviđa, lakše mi je očistiti samo šiljilo. Ako ga nosim u manjoj torbici, ne zauzima toliko prostora. Također, prilikom sušenja, lakše navučem brush guard kad nema šiljila.
 
Dimenzije: duljina kista je 16 cm, duljina dlačica 1 cm, duljina šiljila je 5,5 cm.
 
Nedostaci:
Prečvrst je, za osjetljive oči bi mogao biti pregrub.  Slabo pigmentirana sjenila treba nekoliko puta nanijeti.
 
Ljepilo koje spaja šiljilo sa kistom je loše.


Cijena  3,5$ na iherbu.



L na D:  jednom naneseno sjenilo, više puta naneseno slabije pigmentirano sjenilo, izblendano sjenilo, izblendana olovka


Real Techniques powder brush
 
Greškom sam ga nabavila :D. Nisam pazila prilikom naručivanja.
Kad je stigao,  na prvi pogled  nisam bila nešto impresionirana. No što ga više koristim sve mi se više sviđa :)
 
Kist je prilično velik i gust. Lagano je plosnat, i prilično fluffy. Kao i svi drugi  pojedinačni kistovi dno je lagano prošireno pa može stajati na ravnoj površini.
 
Nemam puno što reći o  njemu. Mekan kao i svi drugi RT kistovi. Kao i kod ostalih, potrebno je malo proizvoda i ne zadržava se u kistu ,sav se proizvod prenese na lice, te nema fallouta.
Možete nanositi puder tapkanjem, povlačenjem (potezima gore-dolje, lijevo-desno) ili kružnim pokretima ili kombinacijom svega.
 
 
Jedini nedostatak je što se dugo suši. Bar dva dana.
 
Cijena 9,99$ na iherbu.
Ecotools powder brush, RT powder brush
 
 RT powder brush, Ecotools powder brush
 

Ecotools powder brush, RT powder brush
ET je fluffy, ali kao da su dlačice više nabijene zajedno, odnosno dlačice su tanke i svilenkaste pa kao da se lijepe jedna za drugu (takav je osjećaj). Dok kod RT, vidi se da je više fluffy, dlačice su razdovjene ali i dalje je gust.

 
RT powder brush, RT Blush brush

Da li ste probali koji od voih kistova i što mislite o njima :)


Ne zaboravite sudjelovati u Giveawayu :D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

14. stu 2012.

Giveaway- Završen

Približava se prvi blogorođendan (8. 12.) pa sam odlučila organizirati mali giveaway za sve vjerne čitatelje :)

Giveaway će trajati do 5.12.2012. u 23:59h (da izbjegnemo božićne gužve) i mogu sudjelovati svi čitatelji iz Ex Yu država.

Bit će 3 nagrade. Tako da više ljudi ima priliku osvojiti nešto.

Nagrada je u dva dijela.
Kozmetički dio, sastoji se od setova dekorativne i/ili preparativne kozmetike. Svaki set sadrži jednu od mojih omiljenih olovaka za oči :).
Sve proizvode sam sama kupila ili sam ih dobila na poklon uz kupnju (BeYu, Malu Wilz). Svi proizvodi su novi, jedino su Supershock olovke izvađene iz kutije prilikom kupnje da provjerim da nisu isprobavane.

Drugi dio nagrade je satenska božićna kuglica. Možete birati između zlatne, srebrne, bijele i crne.

Pravila su vrlo jednostavna:
  1. morate pratiti blog javno
  2. ostaviti komentar u kojem ćete navesti broj seta i boju kuglice koju želite 
  3. u komentaru navesti email adresu na koju vas mogu kontaktirati

Pobjednike ću izabrati putem random.org, i nadam se da će svi dobiti ono što su htjeli. Prva osoba će dobiti oba poklona po želji, a ostale dvije osobe, kako ostane :).

Pobjednici moraju odgovoriti na mail u roku od 48h. Ukoliko ne odgovore, biram novog pobjednika.



A sad krenimo na nagrade:

1. Set za oči:
  • Essence Legends of the sky paleta sjenila
  • Bourjois Effet Smoky olovka za oči, 71 Smoked Brown
  • Oriflame Pure Nature osvježavajući gel za okoloočno područje od citrusa i vidca
  • BeYu eyeshadow base tester




2. Set za lice:
  • Biobaza Exclusive Krema za lice s maslinovim uljem
  • Cadea Vera S.O.S. gel za prištiće
  • Avon Supershock olovka za oči u nijansi Bronze
  • Oriflame krpica za umivanje i uklanjanje maski



3. Miješani set:
  • Malu Wilz Milk &Honey kremasta maska za lice
  • Avon SuperDrama maskara, crna
  • Avon Supershock olovka za oči, u nijansi Khaki Shimmer
  • Ecotools Smudge eyeliner brush (malo čvršća pencil brush, recenzija uskoro)



Sretno svima !



Pobjednice




7. stu 2012.

Beauty Blenderi





Svi su ludi za njima, pa kud svi tu i mali Mujo :D

Zanimalo me kakvi su, pa sam naručila sa ebaya fejk verzije da vidim kako ću biti zadovoljna.
Dosta sam čitala na netu da treba paziti jer fejkovi mogu biti tvrdi.

Uzela sam dva različita oblika od dva različita sellera, da isprobam koji bi mi više odgovarao.

Pink je klasičnog BB oblika. Uzela sam ga od ovog sellera i cijena je bila 2,99$ no kasnije su podigli cijenu na 9$. Malo je gušći i čvršći od plavog, pa ga treba dobrano namočiti da naraste.

Plavi je malo praktičnijeg oblika. Uzela sam ga od ovog sellera, za 1,54$ (bidala sam), inače je trenutna cijena 2,27$. Ovaj mi se paket prvi put zagubio, kontaktirala sam sellera i odmah su mi poslali novi :) i stigao za nekih tjedan-dva.

Stavim ih pod mlaz tople vode da se natope, istisnem i tako nekoliko puta. Dok ne narastu. Pink pustim par minuta da se "odmori". Nekako bude mekši nego ako se odmah, nakon što se natopi, koristi.
Kao što se vidi, plavi je nešto veći od pink. Također je mekši, odnosno rjeđi. Dok su suhi razlika je mala, a kad se smoče baš je očita. Plavi se puno brže natopi i naraste, spužvastiji je, nekako fluffy.
Također kad ih stisnete, Pink je više elastičan, i odmah se vraća u originalni oblik, a plavom treba malo vremena (možda sekunda više). I s obzirom da je pink gušći, upije manje vode pa se i brže osuši.

Nema razlike u nanošenju pudera i blendanju. Oba jako lijepo nanose puder, brzo i bez prijelaza. Mada mi je plavi mrvicu bolji, oblik mi je lakši za držanje.

Slike:
Plavi mokar, pink suh
 
oba suha


oba mokra

1. stu 2012.

Favoriti mjeseca

Vani kiša pada, valjda planira  potpuni potop :D (dio grada već pliva, a tek je počelo). Nadam se da ste svi lijepo doma, na toplom i ne morate nikuda po ovakvom vremenu. A oni koji moraju, da ste se osigurali gumenim čizmama i kabanicama/kišobranima.
 
 
Nema puno favorita pa će ovo biti relativno kratak post :)
 



Manhattan Soft compact puderi

Zapravo nijansa 8 Vanilla savršeno odgovara mom tenu, ali greškom sam najprije kupila 9 Chocholat, pa sam uzela 3 Beige da ih miješam jer mi je Chocholat bezveze stajao (zato su dvije potpuno različite nijanse).
Koristim ga cijelu godinu, baš sam prošli tjedan potrošila Vanilla do kraja. Kad ga je ostalo samo na rubovima, usitnila sam ga u prah i koristila kao loose powder. Trajao mi je cijelu godinu.
Ovo je izvrstan puder za sve s masnom kožom. Jako dobro matira, uklanja sav sjaj i drži nekoliko sati do cijeli dan (ovisno koliko vam se jako masti koža) i ne skuplja se u borama.
Ljeti ga obično samog stavim, na očišćenu kožu, bez primera i sl. Zimi stavim prvo BB kremu ili puder s slabim prekrivanjem (jer mi zimi se zimi koža slabo masti, sad je gotovo suha) i onda njega gore.
Ova dva su mi super zajedno. Nekad ih miješam a nekad stavim najprije Beige na cijelo lice i onda Chocholat kao jako suptilni contour. Uopće se ne primjeti, nije očito vidljiv, ali skroz transformira lice.
Nanosim ga s ELF powder brush ili RT Expert face brush.

Dostupan u 7 nijansi od Trasluscent do najtamnije, Chocholat.

Cijena je 49,90 kn za 9g proizvoda.


Vichy Deodorant Anti-transpirant

Za osjetljivu ili depiliranu kožu. Kupila sam ga prije 10-tak dana. Toliko sam pohvala pročitala o Vichy deodoransima da sam morala probati. Zapravo sam htjela onaj sa zelenim poklopcem ali, samo su u ljekarni ovaj imali 1+1 gratis, pa sam uzela taj.
Na ambalaži piše Roll-on dezodorans za regulaciju znojenja.
Nisam bila uvjerena da će uopće išta pomoći ali stvarno djeluje, i to već kod prve primjene. Prvi dan kad sam ga stavila, bilo je poprilično vruće i još sam se penjala po priličnoj uzbrdici i oznojila sam se, leđa su mi bila mokra a ispod ruku ništa.
Nema mirisa, ne iritira kožu, možete ga nanijeti odmah nakon depilacije i iako je roll on, nakon što se nanese dosta brzo se posuši (što je meni jako bitno).
Više uopće ne koristim druge deodoranse/antipespirante a imam ih jedno 3-4.

Ne sadrži alkohol i parfeme.

U Jadran ljekarnama (Rijeka) sam vidjela da imaju 1+1 gratis i ovog za osjetljivu kožu i onog sa zelenim poklopcem.

Cijena je oko 75 kn za 50 ml proizvoda.


Max Factor eye brightening Maskara

Maskara u boji koja bi trebala naglasiti boju vaših očiju. Ja sam uzela plavu za plave oči jer mi se više svidjela od one za smeđe. Sadrži i sitne čestice glitera koje se ne vide, možda na jakom suncu jedino.
Četkica je gumena, srednje debljine i sužava se prema vrhu tako da lako zahvati i najmanje trepavice u unutarnjem kutu oka. Maskara nije premokra, ni presuha.

Koristim ju svakodnevno cijeli mjesec. Lagano uvija i daje malo volumena. Ne trusi se i ne lijepi trepavice već ih lijepo razdvoji i istakne. Može se nanijeti u više slojeva za veći volumen.
Meni se posebno sviđa što su trepavice fleksibilne (nisu ukočene i lomljive kao s nekim maskarama) i ostaju uvijene cijeli dan. Inače kad uvijem trepavice uvijačem i nanesem maskaru (bilo koju, čak i vodootporne), za par minuta trepavice padnu dolje.
Inače,  kupila sam ju prije 2-3 mjeseca i još se nije posušila.

Dostupna u 4 nijanse, za zelene, plave, hazel i smeđe oči.

Cijena oko 75 kn za 7,2 ml proizvoda.


Deborah 24 ore Eyebrow pencil

Olovka za obrve u nijansi 281. Imam ju već nekoliko godina i ovo mi je najbolji proizvod za obrve. Isprobala sam razne gelove, sjenila, druge olovke za obrve i uvijek se vraćam ovoj olovci.
Nijansa 281 je pepeljasto svijetlo smeđa (boja na vrhu olovke je prilično realna), i namijenjena je svijetlim obrvama, ali i mojima savršeno odgovara jer su neke mišje sive boje (iako mi je kosa tamno smeđa).
Nedavno sam kupila novu jer je ova sve manja i manja :)

Nije jako mekana (srednje tvrda je) i prilično je suha, ali lagano klizi i obrve izgledaju prirodno, samo više definirane/istaknute. Nema potrebe ni da ih poslije počešljate (da se olovka izblenda i ukloni višak). Dobro se nanosi i na mjestima gdje nema dlačica (neke olovke mi ne ostaju na tim dijelovima ili ostane previše) Nanosim ju kratkim, laganim pokretima.
Dugotrajana je, cijeli dan se drži. Čak i uz lagano znojenje (ako ju ne obrišete).

Jedini nedostatak je što nije automatska, već na šiljenje. I nema onaj češljić kao za maskare.

Dostupna u 4 nijanse.

Cijena oko 37 kn

Evo swatcheva:
 
Na danjem svjetlu, bez blica
Ispred prozora

 
Too Faced Shadow Insurance
 
Jako sam se dugo opirala kupnji jer me UDPP skroz razočarao i nisam htjela uzalud bacati novac. Kupila sam ga kad se Sephora zatvarala i prije mjesec-dva ga počela koristiti. O njemu se već ima toliko recenzija da stvarno nema potrebe za još jednom. Samo ću reći da je on jedan od dva primera (drugi) koji mi drže sjenilo bez skupljanja i nestajanja nekoliko sati do cijeli dan.
 
Cijena je bila 120 kn za 11 g proizvoda
 
 
RT Expert Face brush
 
Otkad je stigao, samo njega koristim za lice, ne treba mi drugi kist. Ovdje možete pročitati recenziju.
 
 
 
 
I mala najava. Oko 15-tog kreće jedan giveaway povodom prvog blogorođendana (za  sve zemlje ex-yu) pa ako se sjetite bacite pogled :)