23. ožu 2013.

Mozzarella kuglice




Ovaj sam recept smislila sinoć i danas sam isprobavala za ručak :D
Jednostavan je i brzo gotov.


Potrebno za 20-ak kuglica:
400g  mozzarelle, ocijeđene (ona koja nije pakirana u vodi)
sol, vlasac, drugi začini


Još potrebno:
1-2 jaja
2-2,5 dl mlijeka
par žl. brašna
kukuruzna krupica
krušne mrvice



U blenderu usitnite mozzarellu i dodajte sol i vlasac.
 
Oblikujte u kuglice.




















Možete ih ovakve ostaviti u hladnjaku da se malo ohlade i servirati uz neku salatu.



Ako ih želite pohati:

Uvaljajte kuglice u brašno.

Izmutite jaja i mlijeko (1-1,5 dl; kasnije postupno dodavajte još kako se smjesa bude zgušnjavala) i dodajte ostatak brašna.

U jednu posudu stavite manju količinu kukuruzne krupice u drugu krušne mrvice. Bolje je dodavati po potrebi tako da nemate puno ostataka na kraju, a i suhi sastojci se neće zgrudati.


Svaku kuglicu najprije umočite u tekuću smjesu, zatim ukrupicu, pa u tekuću smjesu, i krušne mrvice.  Malo ju protrljajte između dlanova da se suhi sastojci bolje prime.
Ponovite ove korake još dvaput.
Znam da je ovo malo naporno ali na ovaj način se dobije fina hrskava korica koja zadrži sir unutra.


Ostavite u hladnjaku pola sata do sat vremena. Pržite u dubokom ulju dok ne porumene.
Najbolje ih je pržiti neposredno prije serviranja tako da budu fino hrskave.  Možda uz neki umak :)


Fine su i kad se ohlade, ali ne valja da stoje predugo jer sir otpusti vodu, pa da ne bi bile gnjecave.

Mogu stajati  i par sati u hladnjaku. Samo ih  prije prženja, ako su vlažne ili ljepljive, još jednom uvaljajte u mrvice.


 
Osim vlasca možete koristiti druge začine ili ih puniti. Planiram probati kombinaciju s brokulom.

Ako imate neki prijedlog što dodati, pišite :D

2 komentara:

  1. Izgleda jako fino :D Sjećam se da mi je mama davno na takav način pripremala zdenka sir :D Mogla bih opet probati!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ajme meni kako dobro izgledaju! Jao jao... Kako bih sad :(

    OdgovoriIzbriši