30. stu 2012.

Knjige i web knjižare

Ovo će biti jedan brzinski random post :)

Inače jako volim čitati, uglavnom sve žanrove, ali rijetko kupujem knjige. Nemam mjesta za njih (a ni para, bilo bi mi preskupo mjesečno kupovati 20-tak knjiga), a i kad pročitam neku knjigu rijetko ju želim ponovo čitati. Stalni sam gost knjižnica, i gradske i sveučilišne, no nekad je frustrirajuće čekati da nabave nove knjige. Zato obožavam ebooks. Ne zauzimaju prostor, često su besplatne i ono najbolje, na engleskom su jeziku (druge ne znam dovoljno dobro da mogu čitati, za sad) :).

Jednostavno mrzim knjige sa užasnim prijevodom. Koliko god knjiga bila dobra, prijevod ju skroz uništi. Nekad se pitam da li su ti prevoditelji ikad čuli prave amerikance/engleze, jer neki prijevodi su kao da je osoba stavila tekst u google prevoditelj i isprintala.

Znam da je jako teško prevesti nešto a da to zvuči smisleno, pogotovo poeziju, ali doslovce prevoditi neke riječi koje se i u hrv. jeziku koriste u originalu je besmisleno. Npr. alarm prevesti kao sustav za uzbunjivanje, ili drive through, doslovce opisati (cijeli odlomak) što ta riječ znači. Ili od riječi do riječi prevesti sleng ili uobičajene izraze i fraze stvarno nema smisla.

Također me živcira do bola, kada se tekst pisan američkim ili engl. narječjem (npr. južnjački izgovor, irski, škotski, engl. cockney) prevodi na kajkavski ili dalmatinski. Savršen primjer je serija Mučke.

Jednom sam čitala knjigu pisanu u izvornom škotskom narječju iz 1500-te. Prvih par stranica je bilo malo teže jer je svakoj riječi nedostajalo pola slova, ali nakon što sam pohvatala, uživala sam u knjizi i pročitala sam ju za par sati. Ne želim ni pomisliti kako bi prijevod izgledao.
Mogu o lošem prevođenju raglabati do sutra :D


Onih par knjiga koje uvijek mogu čitati nanovo a da mi ne dosade, sam na kraju i kupila. Jako volim engleske klasike, a mnogi su se prije par godina mogli u knjižarama kupiti za 20 kn i manje. U jednoj manjoj knjižari u Zg, prije par godina kupila sam knjigu za 5 kn. Gdje ćete naći knjigu od 600 str. za 5 kn :D. Istina meke korice, ali ja jako pazim i  čuvam svoje knjige, tako da to nije problem.
A i nema boljeg osjećaja, nego kad se u kišno popodne zašuškate u dekicu uz omiljenu knjigu (pravu, papirnatu) i topli napitak :D


Prošle godine sam saznala za jedan web site (zahvaljujem se jednoj divnoj curi  koja mi je za to rekla :D) koji me u biti i potaknuo na ovaj post.

Radi se o the Book Depository. Prije sam kupovala knjige sa Amazona (com i uk), ali otkad sam saznala za Book Depository samo tamo kupujem knjige.
Imaju stvarno velik izbor, i to svakakvih knjiga, stručnih, znanstvenih, DIY, fiction, nonfiction, travel, history, svega. Imaju i free ebooks :).
Knjige su jeftinije nego na amazonu i ebayu, i poštarina je besplatna. Povremeno se dobiju i dodatni popusti.
Primaju različite oblike plaćanja: debitne i kreditne kartice i paypal. I možete birati između nekoliko valuta u kojoj želite da vam se naplati.
Dostava je stvarno brza pa možete nekome uzeti knjigu na poklon za Božić/rođendan ili jednsotavno sebe razveseliti bez nekog posebnog razloga :D

6.12. će imati zanimljive akcije pa bacite pogled.


Prošli vikned sam pročila jednu jako zanimljivu knjigu i odmah sam ju odlučila kupiti. Stigla mi je za 3 dana. Inače mislim da im treba oko 10-tak dana.
Poslana u utorak, danas ujutro stigla. Ne stigne mi tako brzo paket ni kad je poslan iz drugog grada unutar Hr. A još su je i na carini morali provjeriti. Baš sam bila sretna, ko malo dijete sam skakala :D.

Evo knjige koja me tako obradovala:







Da li volite čitati, i koje su vaše omiljene knjige? Da li čitate knjige u izvornom jeziku ili s prijevodom. Preporučite mi nešto, uvijek sam u potrazi za dobrom knjigom :)



Broj komentara: 5:

  1. Jako volim čitat i već jako dugo vremena mi je the Book Depository u bookmarksima i nikako da napokon nešto naručim. Čekam sad 6.12 da vidim oće bit čega zanimljivog za mene :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Prvo što mi pada na pamet Sookie Stackhouse novels :D. Našla sam ih u pulskom Algoritmu. Imam ih 9 za sada. Prve tri su tiskane u jednoj debeloj knjizi, a ostalih šest su džepni format i to je bila super akcija 'plati 2, uzmi 3' tako da sam platila samo 4 knjige, a došla doma sa 6 :)). Znam za TBD stranicu i zbilja je presuper ponuda, ali nisam ništa naručila jer još uvijek nemam načina kako da im uplatim. No, doći će i oni na red.
    Držala sam u ruci nešto kao onaj Kindle i zbilja je lako čitko, ali ja tako jako volim miris nove knjige da me doma u čudu gledaju kad ju otvaram, snifam i preokrećem oči :D Jest da me neke ubiju u pojam kad su zalijepljene tako da se stalno zatvaraju...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam, serija mi je tako tako. A kad jednom vidim film ili seriju onda mi nije doživljaj čitati.
      Ja si planiram uzeti tablet (andam se nekim popustima za Božić i NG :D), teško mi je na laptopu čitati, velik je i neudobno je na stolici presjediti pola noći :D. Ali nema do papirne knjige :)

      Izbriši
  3. I think this is among the most significant information for
    me. And i'm glad reading your article. But want to remark on some general things, The web site style is great, the articles is really nice : D. Good job, cheers

    My web page :: http://mijnvakantiehuisfrankrijk.wordpress.com

    OdgovoriIzbriši