4. pro 2012.

Šalica juhe :D



Moje omiljeno jelo nije nešto fensi šmensi, već obična, jednostavna juha od rajčice, ili kako ju mi volimo zvati paradajz supa :D.

Nema ništa bolje da me zimi zagrije. Prazna, sa rezancima, s jajima, uvijek je dobra. Nisam ljubitelj čaja i kakaoa (i zimi pijem vodu iz hladnjaka) tako da mi je paradajz supa servirana u šalici savršen napitak.

Od malena obožavam ovu juhu, i mogu ju uvijek jesti. Kad sam bila mala jela sam ju pošećerenu i to mi je do danas ostalo. Obično smažem jedan tanjur zašećerene i onda jedan tanjur popaprene (znam, luda sam :D).

Kad je netko u obitelji bolestan (prehlada/gripa) uvijek skuham ovu juhu, jer je brza za pripremiti, lagana, okrepljujuća, i može se jesti i topla i hladna.


Evo i recepta ako netko želi isprobati:

Sastojci
1-2 glavice crvenog luka
Sol, papar, vegeta, šećer
500 ml pasirana rajčica
Voda
ulje

Ja sve radim otprilike, tako da recept neće biti precizan. Ali ovdje ne možete nikako zabrljati čak i ako nikad niste kuhali :)

Luk sitno narezati. Dodati malo ulja (žlica) i vode da prekrije luk, začiniti s malo soli ili vegete (prema ukusu) i dinstati dok ne omekani.
Kad je luk gotov dodajte pasiranu rajčicu i istu količinu vode, te malo šećera (šećer dodajem da ne bude kisela juha). Bitno je samo da vam juha ne bude prerijetka. Kad provrije, probajte i začinite dodatno po potrebi i ukusu.

I to je to. :)

Ako želite, možete dodati tjesteninu ili jaja.

Umjesto pasirane rajčice možete koristiti i koncentrat, ili ako imate domaćeg paradajza, slobodno ga upotrijebite :D


Ako želite još brži recept:

U posudu stavite žlicu sušenog luka u granulama, 1/2-1 žlicu šećera, pola žl. vegete ili malo soli. Odmah dodate pasiranu rajčicu i vodu i pustite da provrije. Probate i začinite po potrebi. I gotova juha.


Da li vi imate neki omiljeni zimski napitak?


Broj komentara: 8:

  1. joooj,to mi je najdraža juha!još s noklicama....njam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :D
      Ne volim noklice s ovom juhom, ne znam zašto. U sve druge može :). Ali domaći valjušci mmmmmmmmmm :D

      Izbriši
    2. a meni opet to nije to ako je bez noklica :D još ako su tvrđe... uf,gladna sam odmah

      Izbriši
    3. A kakve noklice staviš :). Baš bi mogla i probati

      Izbriši
  2. to mi je jedna od dvije najdraže juhe :D
    najbolja verzija te juhe mi je kineska :D to je božanstveno! i obična, gusta, sa vrhnjem! probati ću tvoje recepte :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam nikad probala kinesku verziju. Morat ću se baciti na googlanje recepata.
      Inače ne volim vrhnje u juhama. Ni krompir. Radije stavim puno povrća i izmiksam pa dobijem na gustoći :)
      Druga najdraža juha mi je od bundeve. U nju nakrkam svih mogućih začina ali ispadne super.

      Izbriši
  3. ahaaaa.... to za gustoću. korisno! još kada bi se meni dalo kuhati... :) ali hajde, barem me ovakve stvari namame :)
    nisam probala juhu od bundeve - je li jako slatka?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno da ne :). Pogotovo kad nakrcaš đumbir, chilli i curry i sl. Ne bude slatka jer se normalno doda soli po želji. I još ako odabereš neku manje slatku vrstu.
      Meni su guste juhe od povrća super. Stavim povrće da se skuha i samo izmiksam i voila, gotova juha :D

      Izbriši