4. pro 2012.
Šalica juhe :D
Moje omiljeno jelo nije nešto fensi šmensi, već obična, jednostavna juha od rajčice, ili kako ju mi volimo zvati paradajz supa :D.
Nema ništa bolje da me zimi zagrije. Prazna, sa rezancima, s jajima, uvijek je dobra. Nisam ljubitelj čaja i kakaoa (i zimi pijem vodu iz hladnjaka) tako da mi je paradajz supa servirana u šalici savršen napitak.
Od malena obožavam ovu juhu, i mogu ju uvijek jesti. Kad sam bila mala jela sam ju pošećerenu i to mi je do danas ostalo. Obično smažem jedan tanjur zašećerene i onda jedan tanjur popaprene (znam, luda sam :D).
Kad je netko u obitelji bolestan (prehlada/gripa) uvijek skuham ovu juhu, jer je brza za pripremiti, lagana, okrepljujuća, i može se jesti i topla i hladna.
Evo i recepta ako netko želi isprobati:
Sastojci
1-2 glavice crvenog luka
Sol, papar, vegeta, šećer
500 ml pasirana rajčica
Voda
ulje
Ja sve radim otprilike, tako da recept neće biti precizan. Ali ovdje ne možete nikako zabrljati čak i ako nikad niste kuhali :)
Luk sitno narezati. Dodati malo ulja (žlica) i vode da prekrije luk, začiniti s malo soli ili vegete (prema ukusu) i dinstati dok ne omekani.
Kad je luk gotov dodajte pasiranu rajčicu i istu količinu vode, te malo šećera (šećer dodajem da ne bude kisela juha). Bitno je samo da vam juha ne bude prerijetka. Kad provrije, probajte i začinite dodatno po potrebi i ukusu.
I to je to. :)
Ako želite, možete dodati tjesteninu ili jaja.
Umjesto pasirane rajčice možete koristiti i koncentrat, ili ako imate domaćeg paradajza, slobodno ga upotrijebite :D
Ako želite još brži recept:
U posudu stavite žlicu sušenog luka u granulama, 1/2-1 žlicu šećera, pola žl. vegete ili malo soli. Odmah dodate pasiranu rajčicu i vodu i pustite da provrije. Probate i začinite po potrebi. I gotova juha.
Da li vi imate neki omiljeni zimski napitak?
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
joooj,to mi je najdraža juha!još s noklicama....njam!
OdgovoriIzbriši:D
IzbrišiNe volim noklice s ovom juhom, ne znam zašto. U sve druge može :). Ali domaći valjušci mmmmmmmmmm :D
a meni opet to nije to ako je bez noklica :D još ako su tvrđe... uf,gladna sam odmah
IzbrišiA kakve noklice staviš :). Baš bi mogla i probati
Izbrišito mi je jedna od dvije najdraže juhe :D
OdgovoriIzbrišinajbolja verzija te juhe mi je kineska :D to je božanstveno! i obična, gusta, sa vrhnjem! probati ću tvoje recepte :)
Nisam nikad probala kinesku verziju. Morat ću se baciti na googlanje recepata.
IzbrišiInače ne volim vrhnje u juhama. Ni krompir. Radije stavim puno povrća i izmiksam pa dobijem na gustoći :)
Druga najdraža juha mi je od bundeve. U nju nakrkam svih mogućih začina ali ispadne super.
ahaaaa.... to za gustoću. korisno! još kada bi se meni dalo kuhati... :) ali hajde, barem me ovakve stvari namame :)
OdgovoriIzbrišinisam probala juhu od bundeve - je li jako slatka?
Naravno da ne :). Pogotovo kad nakrcaš đumbir, chilli i curry i sl. Ne bude slatka jer se normalno doda soli po želji. I još ako odabereš neku manje slatku vrstu.
IzbrišiMeni su guste juhe od povrća super. Stavim povrće da se skuha i samo izmiksam i voila, gotova juha :D