9. pro 2011.

Satenske božićne kuglice

S obzirom da se bliži Božić, logično je da moj prvi post bude u božićnom duhu :).







Prošle godine sam u Semeraru vidjela predivne kuglice napravljene od satenskih vrpci, pa sam odlučila napraviti nešto slično. S obzirom da ne znam kako je točno napravljena njihova kuglica, smislila sam svoj način.
    Prijateljica me pitala kako se rade pa sam odlučila napraviti tutorijal da možete i sami napraviti ove vrlo efektne kuglice, koje će, vjerujem, svakome biti divan poklon :). Ako ništa, sami ste ih napravili.
Sve potrebno za izradu sam kupila u Rijeci, iako vjerujem da u svakom gradu postoje Hobby&Art  trgovine te trgovine koje drže metražnu robu.
    Vjerojatno se pitate zašto nisam samo napravila video i stavila na YT. Vjerujete, bi ja rado, ali imam neki očajni fotić, a i ne znam kako bi to izvela sa videom, tako da ostaje puno teksta i slika, damn :D. 
Nadam se da će vam biti od pomoći.



Što vam je sve potrebno:
  • kuglica od stiropora promjera 6 cm  (Lumos, 2 kn kom)
  • 3 m satenske trake širine 2,5 cm (4-6 kn/m)
  • 0,5 m satenske trake širine 0,5 cm (3kn/m)
  • perlice





Osim toga:
  • pištolj s vrućim ljepilom
  • patrone za pištolj
  • škare
  • metar/ ravnalo
  • igla i konac/šivača mašina









Po želji: 
  • razne šljokice
  • prozirno ljepilo za tekstil
  • lak za kosu s gliterom (Dm)
  • kist











Pa da počnemo.

Širu satensku traku najprije treba izrezati na manje dijelove. Potrebno vam je 4 komada duljine 10 cm. Ostatak trake izrežete na komade duljine 5,5 cm. Ne mora biti precizno.


Komade duljine 5,5 cm treba spojiti na krajevima da dobijete mašnice/omče Ja sam ih sve prošila šivaćom mašinom(zadnji) da si skratim vrijeme. Ako nemate šivaću mašinu ili niste vični tome, možete ih prošiti ručno (prvi). Ne mora biti nešto savršeno, čisto da vam se oba dijela drže zajedno jer će vam biti puno lakše u daljnem postupku. U nagorem  slučaju možete upotrijebiti vruće lijepilo (u sredini) pa tako spajati krajeve  (ja sam tako svoju prvu kuglicu radila, puno posla i opečenih prstiju :D).






Sad prelazimo na zabavni dio.
Nanesete malo ljepila na dno kuglice (odaberete neki dio, stvarno je nebitno) te jednu traku duljine 10 cm zalijepite samo u sredini.
Da bi izbjegli one niti koje se stvaraju kad koristite vruće ljepilo, nakon što nanesete ljepilo, vrh pištolja, nježno pritisnite uz površinu kuglice.

Nakon toga zalijepite svaki kraj, s tim da lijepilo nanesete samo po sredini, zagladite traku da lijepo prianja uz kuglicu. Pazite da vam ljepilo nije prevruće i da ga ne stavite previše jer ćete se opeći. Također ako je ljepilo prevruće, stiropor se topi i nastanu rupe (što nije nikakav problem jer ionako trakice sve sakriju).
  

Ponovite postupak sa svakom sljedećom trakom, s tim da ih slažete okomito jednu na drugu.
Sljedeće dvije trake također se lijepe okomito jedna na drugu, s tim da ih zarotirate za 45°, tako da idu između prve dvije.

Morate sakriti sav stiropor.
Sad kad imamo dno kuglice, možemo dalje.


Odaberete mjesto gdje ćete postaviti prvu mašnicu. Stavite malo lijepila i zaljepite samo jedan kut. Također, važno je da zalijepite samo vrh mašnice (prošiveni dio) a ostatak treba biti slobodan. 



Slažete mašnice jednu na drugu kao crijepove, da se preklapaju. I tako slažete jednu na drugu dok ne napravite cijeli krug.  



Zadnja mašnica ide ispod prve. Znači kad zalijepite zadnju mašnicu, onda na nju zaljepite onaj slobodni kut prve (znam da mi objašnjenje nije najbolje ali na nadam se da vam je jasno).



Na desnoj strani je zadnja mašnica, a lijevo je vidljiv slobodni kut prve mašnice. Sada se samo taj kut zalijepi.



Drugi red opet radite isto, s tim da se prva mašnica  u drugom redu postavlja da bude na sredini donje dvije. I tako svaki sljedeći red. Trebalo bi biti 5 redova.




Zadnji (5.) red se radi malo drugačije. Prije nego zalijepite svaku mašnicu malo ju zgužvate. Da se ne mučite, svaku mašnicu samo malo prošijete.


Postavite gotovu lopticu na ravnu površinu i odredite centar. S vrhom škara ili nekom sličnom alatkom napravite malu rupu u vrhu loptice.



Usku satensku traku preklopite na pola i krajeve vežite u čvor. Škarama/alatkom utisnite čvor u rupu. Fiksirajte s ljepilom.





Polako zaljepite perlice po vrhu da sakriju konce.
                                                   

 I to je to, gotovi ste. Zar je to bilo tako teško :D.


Naravno ako želite, možete dodatno ukrasiti svoju kuglicu.
Ako koristite šljokice, pomiješate malu količinu s ljepilom za tekstil i sa kistom potapkate po kuglici. Isto tako i ako imate ljepilo sa gliterom, određenu količinu istisnete na neku površinu i kistom potapkate. Ako koristite lak za kosu, samo ju lagano pošpricate sa svih strana.



Ostavite da se dobro osuši. 






Ostale možete pogledati ovdje



Ispričavam se zbog loše kvalitete nekih fotki. Neke su slikane tijekom noći i pod različitim osvjetljenjem.

Broj komentara: 6:

  1. Ma fotke su ti super.. ja isto razmišljam o otvaranju bloga a isto imam dosta loš fotić pa ne znam kako će to biti ali eto.. ne možemo svi imati profesionalnu opremu ne?

    Pohvala za članak, volim kreativne postove poput ovog i samo tako nastavi! Nego, gdje si nabavila ove razne šljokice.. i ja bi ih trebala uskoro nabaviti ali ne mogu kod nas nigdje naći.. i po kojoj cijeni?

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala, drago mi je da ti se sviđa post, bit će uskoro i drugih, samo čekam da se vrijeme malo popravi da mogu poslikati :).

    Slažem se s tobom, nismo svi profesionalni fotografi sa super opremom. Napraviš najbolje što možeš, a onima kojima se ne sviđa ne moraju čitati :)

    Set šljokica mi je kupila jedna poznanica u Mulleru prošle godine tako da ne znam točno ni gdje ni koja je cijena bila.

    OdgovoriIzbriši
  3. Dobro došla u blog svijet :)

    Jako mi se sviđa ideja i sigurno ću ju isprobati kada uspijem nabaviti sve što je potrebno!

    Veselim se budućim člancima! :*

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala na dobrodošlici :).
    I nadam se da će biti koja slikica kad kuglice budu gotove :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Fora :)! Ja već dugo imam u glavi ideju da takvu kuglu ukrasim tj. u nju popikam umjetno cvijeće pa nikako da nabavim materijal :/ Dobro došla u blogosvijet!

    OdgovoriIzbriši
  6. Zanimljiva ideja, vjerujem da bi jako lijepo izgledale :), i još ako cvijeće miriše i korisne :D.
    Vidjela sam u Lumosu ukrašene papirom. Latice su u obliku trokuta pa izgleda kao pravi češer.
    Super su mi i prozirne, otvaraju se pa se može svašta unutra staviti ili oslikati.
    Hvala na dobrodošlici :D

    OdgovoriIzbriši